YUMURTA ÜRETİMİNDE EM

İçme Suyu Katkısı Olarak
Kümesteki yumurta tavuklarının günlük içme suyuna aşağıda belirtilen oran ve zamanlarda EM ilave edin.

1 ila 14. GünlerBir litre içme suyuna 0,5 ml veya
1 ton suya 500 ml (1/2 litre)
15. Gün ve SonrasıBir litre içme suyuna 0,25 ml veya
1 ton suya 250 ml (1/4 litre)


Yem Katkısı Olarak

Yumurtlayan tavukların yaş ve üretim aşamasına göre Bukaşi uygulama oranı aşağıda verilmiştir.

Hafta bazlı yaş/ Üretim Aşaması
Yemlerdeki Bukaşi Katkısı
(Toplam Yem Tüketimindeki %)
0-18 Hafta Kuluçka ile yumurtlama
öncesi dönem arası
3
18-21 Hafta
Yumurtlama Dönemi Başlangıcı
2
22-28 Hafta
İlk Yumurta ile Pik Yumurtlama
Dönemi Arası
1
29-35 Hafta Pik Üretim1
36 Hafta ve Sonrası

1-5 Fazladan Yemleme


Fazladan yemleme – Bukaşi ilavesi aşamalı olarak haftada %1'den en fazla %5'e kadar arttırılabilir, yani ikinci haftada %2, üçüncü haftada %3 ve devamı şeklinde yükseltilebilir. Yumurtlayan tavukların artışa cevap vermesinin ardından arttırma işlemi durdurulur.

Hijyen Spreyi/ Koku Giderici Olarak
a) 1 litre EM'yi 50 litre suyla seyreltin. Aşağıda belirtilen zamanlarda metrekareye 0,5 litre oranında spreyleyin.
b) Tavuklar kümese konmadan 3 - 7 gün önce veya son kimyasal dezenfeksiyon ya da fumigasyondan sonra barınağın tavanlarına, yerlere ve duvarlara spreyleyin.
c) Haftada bir kez hayvan dışkısının üzerine spreyleyin.
Kışın nemlilik daha fazla olduğundan spreylemede kullanacağınız çözeltiyi 1/10 - 1/20 oranında klorsuz suyla seyreltin ve ayda bir kez yerlere metrekareye 50 gram Bukaşi serpin. Bukaşi hem EM mikroorganizmalarını aşılar hem de fazlalık nemi alır.

Atık Yönetimi
Bir tavuk çiftliğinde kokuyu kontrol etmenin en etkili yollarından biri etkili bir atık yönetimi programına sahip olmaktır. Kokuya neden olan bileşiklerin bastırılmasıyla zehirli gazlar da azaltılmış olacağı için bu gazların hayvanlar üzerinde oluşturduğu stres de azalmış olacaktır. Böylelikle tavukların hem yumurtlama performansında hem de genel sağlığında iyileşme görülecektir. Düzenli spreyleme olanağı olmayan kümeslerde, kokunun nötr hale getirilmesi ve zehirli gazların salınımının azaltılması amacıyla
EM Bukaşi kullanımı önemle tavsiye edilmektedir. Tavuk barınaklarının altındaki hayvan dışkısının ıslaklığını azaltmak amacıyla talaş, pirinç kabuğu, kalın ya da artık pirinç kepeği veya buğday kepeği gibi ince organik malzemelerin kullanımı tavsiye edilir. Bunu yapmak için Her 10 birim organik madde için 1 birim odun kömürü
ve 1 kilogram EM Bukaşi ilave edin. Bu işlemi her ay veya gereken sıklıkta yineleyin.

Eğer altlıkları ya da tavuk gübrelerini kümesin dışında açıkta veya gübre çukurunda depoluyorsanız, öncelikle yağmurdan korumak için üzerini kapatın. Ama hava ile temasını tamamen kesmemeye özen gösterin. Nem oranı çok yüksekse, talaş, tahta kırpıntısı veya benzeri karbonlu organik madde ilave edin. Kompostlaşma tamamlanana kadar olgunlaşmasını bekleyin. EM aktif ile kompostlaştırılmış organik gübrenin olgunlaştığına ilişkin işaretler şunlardır: Asıl madde artık tanınmaz haldedir. Kötü ya da mayalanmış bir koku yoktur. EM, karbon azot oranı (C/N) ayarlanmış organik maddenin kısa sürede kompostlaşmasını sağlar. Üretilen EM Kompost, normalde eğer tavuk atıklarında tuzluluk oranı yüksekse, bunu dengeler ve bitkiler ve topraklar için son derece yararlıdır. EM Kompost kullanarak yapılan
tarımda kimyasal gübre kullanmaya gerek kalmaz. Eğer modern bir kompost tesisi kurmak istiyorsanız, lütfen bizimle temasa geçiniz.